De geschiedenis van de smoothie

Wanneer de smoothie precies is ontstaan is moeilijk vast te stellen. De ingrediënten bestaan natuurlijk wel allemaal al een hele tijd en het is dus alleen de vraag wanneer iemand heeft bedacht om alles bij elkaar te doen. Wanneer de eerste smoothie dus precies gemaakt is blijft onbekend. Wel weten we wanneer ze voor het eerst verkocht werden. Aan de westkust van de Verenigde Staten begon een reformwinkel in 1930 voor het eerst drankjes van gepureerd fruit te verkopen. Deze drankjes werden gemaakt op basis van Braziliaanse recepten.

In 1940 werden voor het eerst recepten voor een bananen en een ananas smoothie gepubliceerd in een kookboek en in 1970 kwam het eerste bedrijf met de naam California Smoothie Company met de vruchten drank genaamd California Smoothie op de markt. In die eerste jaren bestonden de smoothies uit vers fruit, vruchtensap en ijs. Pas later werden er smoothies gemaakt met melk en yoghurt. In 1973 werd de eerste SmoothieKing winkel geopend en later zou dit uitgroeien tot een groot bedrijf met vele restaurants. Stephen Kuhnau, de medeoprichter van dit bedrijf, zegt dat zijn bedrijf niet de bedenker van de naam smoothie is maar volgens hem komt de naam van de gezonde drankjes die de hippies dronken aan het einde van de jaren 60.

In 1980 werd sporten en fitness populairder dan ooit tevoren. Door deze populariteit werd het voor de mensen ook belangrijker om gezond te eten en te drinken. Hierdoor werd er vaker voor een smoothie gekozen want deze mix van fruit, groenten en zuivel is een makkelijke manier om aan de benodigde vitaminen en mineralen te komen. Smoothies werden (en worden nog steeds) over heel de wereld gedronken. Je ziet wel verschillen in populariteit van de smaken. In India heb je zelfs al een verschil tussen het noorden en het zuiden van het land. Noord India heeft een traditioneel recept voor een mango smoothie. Deze wordt gemaakt van mango, melk, ijs en rietsuiker. In Zuid India is de ananas veel populairder. Deze wordt gemaakt van ananas, ijs en suiker. Zo zie je maar dat smaken verschillen.

Met de komst van de elektronische blender in de keuken kunnen de mensen thuis ook gemakkelijk smoothies maken en er zijn honderden recepten te vinden op het internet, zo ook op deze website.