De groene smoothie

De groene smoothie wordt in het Engels vertaald als the health smoothie en deze naam doet al vermoeden dat hij zeer gezond is. Deze smoothies zijn dan ook voor een groot deel met groente gemaakt. De verdeling van het groente en fruit zou ongeveer 60% groente en 40% fruit moeten zijn. Door deze verdeling is er een goede balans tussen voeding en smaak want het fruit zorgt ervoor dat hij niet te bitter wordt.

De meest gebruikte groentesoorten voor de groene smoothie zijn andijvie, sla en bladspinazie, maar je kunt ook heel goed boerenkool, snijbiet, selderij, peterselie en broccoli gebruiken. Het belangrijkste is dat de groenten rauw gegeten moeten kunnen worden en daardoor is het verstandig om biologische groente te kiezen, dit is natuurlijk niet verplicht maar hier zitten geen chemische middelen op.

Deze groente vermeng je dan met fruit zoals bijvoorbeeld aardbeien, sinaasappels, kiwi’s, mango’s, peren, appels enz. De vruchten kun je eventueel ook invriezen voor gebruik, zo wordt de smoothie wat dikker en blijft hij langer koel. Een groene smoothie wordt eigenlijk op dezelfde manier bereid als een vruchten smoothie. Het enige verschil is dat deze groene smoothie altijd bereid dient te worden met water (of ijs) en omdat deze op basis van water bereid is en boordevol groente en fruit zit, is het een ideale aanvulling op een gezond dieet.